sssiiiiititle = Cuina d'hivern: verdura crua de temporada ben condimentada
title = Sembla que hem començat l’any amb virus que es passegen pertot arreu, així que és un bon moment per recordar que menjar fruita i verdura, a més d’ajudar-nos a equilibrar la dieta, reforça el sistema immunitari. Us sona allò de “que els aliments siguin la vostra medicina...”? Segurament ja sabeu que es recomana consumir 3 racions de fruita i 2 de verdura al dia (ara diuen que si són més, encara millor, i segurament és cert). Sí, ho heu llegit bé: hauríem de menjar verdura cada dia... i més d’un cop al dia! Si no hi ha problemes digestius que ho impedeixin, val la pena que una de les racions de verdura que consumim sigui crua; d’aquesta manera podrem aprofitar al màxim les vitamines i minerals que ens ajudaran a prevenir grips i refredats. Verdura crua de temporada, ecològica i ben condimentada Ara a l’hivern, per evitar que la verdura crua produeixi sensació de fred (especialment si sou persones molt fredoliques) o que resulti difícil de digerir, és molt recomanable afegir algunes espècies o condiments: el gingebre, l’all, la canyella, el comí, la farigola, etc. ens ajudaran a digerir millor i a compensar la fredor de la verdura crua. També és important que les verdures que consumim siguin de temporada i, si és possible, ecològiques. Aquestes, com que són les que suporten les inclemències del temps d’hivern, són les que ens ajudaran a mantenir-nos en forma per evitar o superar virus i refredats. El que jo acostum a recomanar és que aquesta verdura crua es mengi a l’hora de dinar, perquè la podrem digerir millor que si la menjam abans d’anar al llit. Les preparacions tipus cremes o sopes de verdura les podem reservar per al vespre: ben calentetes, ens ajuden a relaxar-nos i a dormir millor Més enllà de les amanides... Una de les maneres que ens venen abans al cap si pensam en com menjar la verdura sense coure és en forma d’amanida, però també la podem presentar d’altres maneres: Tanmateix, si parlam de verdura crua, no podem deixar de banda les amanides, així que avui us en propòs una d’hivernal i ben acolorida (senyal que aporta vitamines i antioxidants) que combina fruita i verdura de temporada.

Amanida d’escarola, api, magrana i taronja

Ingredients: Rentau i tallau l’escarola (ben escorreguda) i l’api a trossets. Posau-los en un bol i afegiu-hi els grans de la magrana i la taronja tallada a trossos petits. Mesclau-ho bé i amaniu-ho un parell de minuts abans de menjar.  

Salut al plat... i bon any!


WP_Post Object ( [ID] => 270 [post_author] => 39 [post_date] => 2018-01-17 21:03:26 [post_date_gmt] => 2018-01-17 21:03:26 [post_content] => Sembla que hem començat l’any amb virus que es passegen pertot arreu, així que és un bon moment per recordar que menjar fruita i verdura, a més d’ajudar-nos a equilibrar la dieta, reforça el sistema immunitari. Us sona allò de “que els aliments siguin la vostra medicina...”? Segurament ja sabeu que es recomana consumir 3 racions de fruita i 2 de verdura al dia (ara diuen que si són més, encara millor, i segurament és cert). Sí, ho heu llegit bé: hauríem de menjar verdura cada dia... i més d’un cop al dia! Si no hi ha problemes digestius que ho impedeixin, val la pena que una de les racions de verdura que consumim sigui crua; d’aquesta manera podrem aprofitar al màxim les vitamines i minerals que ens ajudaran a prevenir grips i refredats. Verdura crua de temporada, ecològica i ben condimentada Ara a l’hivern, per evitar que la verdura crua produeixi sensació de fred (especialment si sou persones molt fredoliques) o que resulti difícil de digerir, és molt recomanable afegir algunes espècies o condiments: el gingebre, l’all, la canyella, el comí, la farigola, etc. ens ajudaran a digerir millor i a compensar la fredor de la verdura crua. També és important que les verdures que consumim siguin de temporada i, si és possible, ecològiques. Aquestes, com que són les que suporten les inclemències del temps d’hivern, són les que ens ajudaran a mantenir-nos en forma per evitar o superar virus i refredats. El que jo acostum a recomanar és que aquesta verdura crua es mengi a l’hora de dinar, perquè la podrem digerir millor que si la menjam abans d’anar al llit. Les preparacions tipus cremes o sopes de verdura les podem reservar per al vespre: ben calentetes, ens ajuden a relaxar-nos i a dormir millor Més enllà de les amanides... Una de les maneres que ens venen abans al cap si pensam en com menjar la verdura sense coure és en forma d’amanida, però també la podem presentar d’altres maneres: Tanmateix, si parlam de verdura crua, no podem deixar de banda les amanides, així que avui us en propòs una d’hivernal i ben acolorida (senyal que aporta vitamines i antioxidants) que combina fruita i verdura de temporada.

Amanida d’escarola, api, magrana i taronja

Ingredients: Rentau i tallau l’escarola (ben escorreguda) i l’api a trossets. Posau-los en un bol i afegiu-hi els grans de la magrana i la taronja tallada a trossos petits. Mesclau-ho bé i amaniu-ho un parell de minuts abans de menjar.  

Salut al plat... i bon any!

[post_title] => Cuina d'hivern: verdura crua de temporada ben condimentada [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => cuina-dhivern-verdura-crua-de-temporada-ben-condimentada [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2018-01-17 21:03:26 [post_modified_gmt] => 2018-01-17 21:03:26 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://blogs.gastronomicament.cat/salutalplat/?p=270 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) title = Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols
title = Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la carabassa. Per què és tan bona la carabassa? Com es pot menjar la carabassa? Avui us propòs una crema que inclou altres ingredients d’aquesta temporada de tardor: els moniatos i els rossinyols. Així que ja ho sabeu, si us donen carabasses, lluny d’amoïnar-vos, podeu aprofitar per fer una crema tan nutritiva i deliciosa com aquesta. Crema de carabassa i moniato amb rossinyols Ingredients: Preparació: Saltejau la ceba tallada a mitges llunes en oli d’oliva amb un pessic de sal. Quan estigui daurada, afegiu-hi la carabassa i el moniato tallats a daus. Cobriu-ho amb aigua i afegiu-hi una fulla de llorer. Retirau el llorer, afegiu-hi un pessic de pebre i triturau-ho amb el minipimer. A part, sofregiu els rossinyols amb un pessic de sal. Quan hagin deixat anar tota l’aigua, afegiu-hi un raig d’oli i l’all trinxat. Quan siguin ben cuits, afegiu-hi julivert trinxat, rectificau de sal i remanau-ho bé. Serviu la crema i afegiu 1 o 2 cullerades de bolets a cada plat o bol. Salut al plat... i bona tardor!
WP_Post Object ( [ID] => 265 [post_author] => 39 [post_date] => 2017-10-25 17:20:08 [post_date_gmt] => 2017-10-25 17:20:08 [post_content] => Amb la tardor arriba el moment de reforçar el sistema immunitari i nodrir-nos bé per preparar l’organisme per al fred de l’hivern. Entre els aliments de temporada tenim una hortalissa que és una gran aliada de la nostra salut: la carabassa. Per què és tan bona la carabassa? Com es pot menjar la carabassa? Avui us propòs una crema que inclou altres ingredients d’aquesta temporada de tardor: els moniatos i els rossinyols. Així que ja ho sabeu, si us donen carabasses, lluny d’amoïnar-vos, podeu aprofitar per fer una crema tan nutritiva i deliciosa com aquesta. Crema de carabassa i moniato amb rossinyols Ingredients: Preparació: Saltejau la ceba tallada a mitges llunes en oli d’oliva amb un pessic de sal. Quan estigui daurada, afegiu-hi la carabassa i el moniato tallats a daus. Cobriu-ho amb aigua i afegiu-hi una fulla de llorer. Retirau el llorer, afegiu-hi un pessic de pebre i triturau-ho amb el minipimer. A part, sofregiu els rossinyols amb un pessic de sal. Quan hagin deixat anar tota l’aigua, afegiu-hi un raig d’oli i l’all trinxat. Quan siguin ben cuits, afegiu-hi julivert trinxat, rectificau de sal i remanau-ho bé. Serviu la crema i afegiu 1 o 2 cullerades de bolets a cada plat o bol. Salut al plat... i bona tardor! [post_title] => Cuina de tardor. Crema de carabassa amb moniato i rossinyols [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => cuina-de-tardor-crema-de-carabassa-amb-moniato-i-rossinyols [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2017-10-25 17:20:08 [post_modified_gmt] => 2017-10-25 17:20:08 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://blogs.gastronomicament.cat/salutalplat/?p=265 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) title = Coca de jonquillo
title = No puc deixar d'associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de cuinat! la única pega d'aquest peixet eren els ulls, els crec crec que feien quan els rosegaves m'escarrufava molt, cosa que encara em passa. No he provat de fer mai les raoles de ma mare però sí que m'he atrevit a cuinar aquesta coca. L'any passat en vaig tastar una de semblant i la vaig trobar mel. I ara, que està de temporada, me la va tornar a recomanar na Xisca, la peixatera del meu poble, que sap dur el negoci de meravella i aconsella molt bé a la clientela. Aquesta és una coca senzilla i no fa falta posar un excés de peix. Només que cobreixi la pasta ja n'hi ha ben abastament. A casa va tenir molt d'èxit, el gustet que queda del jonquillo, mesclat amb les verdures és fantàstic. No en quedarà ni una mossegada, vos ho assegur. Ingredients per a la pasta 350 gr farina 150 gr cervesa 100 gr oli d'oliva 1 pessic de sal per al farcit 400 gr de jonquillo 1 manat de bledes 1 manat d'espinacs 1 manat de grells 1 ceba 3 tomàtigues de ramellet 2-3 alls 1 manadet de julivert oli, pebre bord coent, pebre bord dolç, pebre bo, sal Començarem netejant i tallant les verdures. Trinxarem les bledes, els espinacs, el julivert i els grells. Tallarem la ceba en juliana, les tomàtigues a bocins petits i també els alls. Ho amanirem amb les espècies i un raig d'oli i deixarem que reposi per a que la verdura s'estovi i agafi gust. Farem la pasta mesclant l'oli amb la cervesa i el pessic de sal. Afegirem la farina i mesclarem fins que tenguem una massa que no s'aferra a les mans. Estendrem la pasta sobre la llauna. Hi escamparem el jonquillo de manera que ens quedi ben repartit. Finalment taparem el peix amb la verdura tal i com es veu a la fotografia. Enfornarem la coca a 170ºC, amb calentor a dalt i a baix uns 45 minuts o fins que vegeu que la sola de la pasta és cuita. Deixarem que refredi sobre una reixa i hi abocarem un fil d'oli verge abans de servir.
WP_Post Object ( [ID] => 6254 [post_author] => 22 [post_date] => 2017-03-31 12:34:16 [post_date_gmt] => 2017-03-31 10:34:16 [post_content] => No puc deixar d'associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de cuinat! la única pega d'aquest peixet eren els ulls, els crec crec que feien quan els rosegaves m'escarrufava molt, cosa que encara em passa. No he provat de fer mai les raoles de ma mare però sí que m'he atrevit a cuinar aquesta coca. L'any passat en vaig tastar una de semblant i la vaig trobar mel. I ara, que està de temporada, me la va tornar a recomanar na Xisca, la peixatera del meu poble, que sap dur el negoci de meravella i aconsella molt bé a la clientela. Aquesta és una coca senzilla i no fa falta posar un excés de peix. Només que cobreixi la pasta ja n'hi ha ben abastament. A casa va tenir molt d'èxit, el gustet que queda del jonquillo, mesclat amb les verdures és fantàstic. No en quedarà ni una mossegada, vos ho assegur. Ingredients per a la pasta 350 gr farina 150 gr cervesa 100 gr oli d'oliva 1 pessic de sal per al farcit 400 gr de jonquillo 1 manat de bledes 1 manat d'espinacs 1 manat de grells 1 ceba 3 tomàtigues de ramellet 2-3 alls 1 manadet de julivert oli, pebre bord coent, pebre bord dolç, pebre bo, sal Començarem netejant i tallant les verdures. Trinxarem les bledes, els espinacs, el julivert i els grells. Tallarem la ceba en juliana, les tomàtigues a bocins petits i també els alls. Ho amanirem amb les espècies i un raig d'oli i deixarem que reposi per a que la verdura s'estovi i agafi gust. Farem la pasta mesclant l'oli amb la cervesa i el pessic de sal. Afegirem la farina i mesclarem fins que tenguem una massa que no s'aferra a les mans. Estendrem la pasta sobre la llauna. Hi escamparem el jonquillo de manera que ens quedi ben repartit. Finalment taparem el peix amb la verdura tal i com es veu a la fotografia. Enfornarem la coca a 170ºC, amb calentor a dalt i a baix uns 45 minuts o fins que vegeu que la sola de la pasta és cuita. Deixarem que refredi sobre una reixa i hi abocarem un fil d'oli verge abans de servir. [post_title] => Coca de jonquillo [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => open [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => coca-de-jonquillo [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2017-04-01 13:23:21 [post_modified_gmt] => 2017-04-01 11:23:21 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://blogs.gastronomicament.cat/taulaposada/?p=6254 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw )